Pieter over de wiet wet (Radio 1)
Home

Pieter verwerkt de verkiezingen (NU.nl)

Dit was de gezelligste verkiezingsuitslag in jaren. Iedereen was blij. Alleen de PvdA niet natuurlijk, maar verder had iedereen gewonnen. Het was een soort miniplaybackshow, Rutte de winnaar, en de rest allemaal tweede. Alleen de kleine Lodewijk moest in een hoekje door Bulletje worden getroost.

Ik had wel met Asscher te doen. Maar ja, laten we eerlijk zijn: de PvdA heeft het er ook wel een beetje zelf naar gemaakt. Al die schandalen de afgelopen jaren, met al die PvdA-politici: Opstelten, Teeven, Van der Steur, van Miltenburg… Daar rekent de kiezer keihard mee af. Terwijl de VVD natuurlijk die populaire minister had, hoe heette die nou - Dijsselbloem!

Nou ja, ze zullen nu de wonden moeten likken, of, zoals ze dat bij de PvdA altijd doen, Felix Rottenberg een fles zoutzuur over de wonden uit laten gieten terwijl Rob Oudkerk er nog even met een bot stanleymes doorheen gaat. Leve de partijmastodonten. Ik denk dat Lodewijk Asscher zich de komende jaren keihard gaat inzetten voor de wet over het voltooid leven.

Maar goed, verder was dus iedereen tevreden. GroenLinks concludeerde dat Nederland klaar is voor verandering, het CDA concludeerde dat Nederland juist degelijkheid wil, en uit de winst van Marianne Thieme en Henk Krol kun je concluderen dat Nederland toe is aan de Partij voor de oudere Dieren.

De hele wereld haalde zelfs opgelucht adem, want zoals Mark Rutte het formuleerde: we hebben "ho" gezegd tegen het verkeerde soort populisme. Toch weer knap hoe Rutte dat beeld neer heeft weten te zetten. De PVV kreeg er vijf zetels bij, DENK kwam op drie, en Thierry Baudet met zijn 'Democratie voor de Vorrum' op twee.

En laten we vooral ook Sybrand Buma niet uitvlakken, die met het ene populistische plannetje na het andere kwam. Hij had het bijvoorbeeld over 'onze cultuur van gelijkheid en respect', en dat we die hier al duizenden jaren hebben. Duizenden jaren! Dat ik dacht: nou, ik weet niet of ze daar bij de hunebedden al mee bezig waren. Jongens, die volgende steen is voor een vrouw!

En hij had het over het afpakken van dubbele paspoorten. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik ook geen idee heb wat je met twee paspoorten moet. Een dubbel rijbewijs, dat lijkt me wel handig. Wat zei u agent, 50 kilometer te hard? Neemt u deze dan maar mee, ik heb er nog een. Toedeloe!

Het hoogtepunt van Buma’s campagne was natuurlijk zijn plan om staand het Wilhelmus te zingen. Dat was heel geslepen. Niet gewoon het Wilhelmus zingen, nee, staand! Daar herken je de raspoliticus. Buma weet natuurlijk dat je in Nederland coalities moet vormen, compromissen moet sluiten, dat je in de onderhandelingen altijd wat kwijtraakt. Dus als je alleen het Wilhelmus wil, kun je het wel vergeten. Nu kan hij zeggen: nou vooruit, dan wil ik dat staan wel achterwege laten!

Hoe dan ook vraag ik me ernstig af of we inderdaad "ho" hebben gezegd tegen het populisme. Ik hoorde Rutte zelf nota bene twee weken geleden nog minutenlang stellig volhouden dat we ons kerstfeest niet moeten laten afpakken - want pas op, ons kerstfeest wordt bedreigd!

Ga maar na: heb je de afgelopen twee maanden nog ergens een kerstboom gezien? Nou dan! Goed dat de premier daar bovenop zit!

Aan de andere kant: misschien had Rutte het wel gewoon over zichzelf. Misschien stond hij wel gewoon de campagne te evalueren, en dacht hij: acht zetels verloren, Nederland heeft duidelijk "ho" gezegd tegen mijn populisme! Misschien was het wel een hele droevige constatering, dat hij zich had laten verleiden tot de verkeerde strategie - alleen had niemand dat door omdat hij er weer gewoon bij stond te lachen. Het is nou eenmaal een optimist.

Ik begin daar wel aan te twijfelen. Ik hoorde zóveel spotjes voorbijkomen over 'Rutte de optimist' dat ik dacht: dit zou een optimist nooit doen. Een echte optimist voert volgens mij überhaupt geen campagne. Die denkt: dat komt wel goed.

Geert Wilders, dát is een optimist. Die meldde zich af voor bijna elk debat omdat hij toch wel premier zou worden. Dat viel uiteindelijk vies tegen. Gelukkig mag hij gewoon aanblijven, want hij heeft nog steeds de unanieme steun van zowel de partijvoorzitter, als van de partijleider, als van de fractievoorzitter en natuurlijk van álle leden van de PVV.

Het was een verschrikkelijk gezellige verkiezing. We hebben "ho" gezegd tegen het verkeerde soort populisme. Die term, het verkeerde soort populisme, die maakt mij heel nieuwsgierig naar het kabinet-Rutte III.

Ik heb hoge verwachtingen. Ik vermoed dat het kabinet "ho" gaat zeggen tegen nog veel meer verkeerde dingen. Tegen het verkeerde soort criminaliteit bijvoorbeeld. En tegen het verkeerde soort belastingfraude. Het verkeerde soort klimaatverandering. En het is natuurlijk hoog tijd om een einde te maken aan het verkeerde soort honger.

Ja, een rasoptimist en een Tweede Kamer vol winnaars - dit gaat echt helemaal goed komen. Tot aan de volgende verkiezingen natuurlijk. Want die kan iedereen nu alleen nog maar keihard verliezen.

Pieter over de gifgasaanval in Syrië (Radio 1)